Afbeelding 
“Family” by Spider.Dog is licensed under CC BY 2.0

Gezins- en opvoedingsondersteuning - Huizen van het Kind

Opvoedinsgondersteuning en gezinsondersteuning zijn centrale thema's van dit kenniscentrum. Op vraag van en samen met verschillende organisaties (o.a. Huizen van het Kind, Kind en Gezin, vzw De Keerkring enz.) trachten we de behoeften van ouders in het vizier te krijgen, het aanbod daar op af te stemmen en het bereik van de werking te versterken.

Een overzicht van onze belangrijkste projecten over dit thema:

 • In juni 2016 bevroeg Kind en Gezin de Huizen van het Kind over hun werking. Met welke actoren werken ze samen? Wie willen ze bereiken? Op welk aanbod en op welke thema's zetten ze in?
  Het kenniscentrum verwerkte de ingevulde vragenlijsten en schreef een onderzoeksrapport.
  >> Lees hier een beknopt overzicht van de opzet en de bevindingen
   
 • Op vraag van de gemeente Dilbeek en het Dilbeekse Huis van het Kind, onderzochten we, in samenwerking met prof. dr. Karla Van Leeuwen (Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek, KULeuven), de vragen en ondersteuningsnoden van ouders in Dilbeek. De bevindingen werden in een onderzoeksrapport gebundeld.
  Samen met het Dilbeekse Huis van het Kind en hun partners organiseerden we rondetafelgesprekken met ouders en het werkveld. Ze formuleerden concrete voorstellen om het ondersteuningsaanbod in Dilbeek te versterken, om het aanbod nog beter bekend te maken, om ouders in de werking van het Huis van het Kind te betrekken.
  >> Hier vind je meer informatie over het onderzoek en het terugkoppelingstraject.
   
 • Vzw De Keerkring, de initiatiefnemer van de Opvoedingslijn, vroeg ons om een stakeholdersbevraging uit te voeren bij ouders en het werkveld. Samen met prof. dr. Karla van Leeuwen en studenten van de bacheloropleiding Gezinswetenschappen (Odisee) bevroegen we ouders (face to face en focusgroep) en het werkveld (websurvey) over opvoeding, opvoedingsvragen en ondersteuningsnoden en -mogelijkheden. Het onderzoeksrapport kan je online nalezen. 
  >> Hier vind je meer inforatie over dit onderzoek.
   
 • Thuiscompagnie wil de hulpverlening aan gezinnen in armoede verbeteren en meer afstemmen op hun eigen levensdoelen. In Limburg is Thuiscompagnie actief in tientallen gezinnen.
  Op vraag van de Vlaamse overheid evalueerden wij dit project. Wij bekeken hoe de Limburgse gezinnen en de begeleiders de specifieke aanpak van Thuiscompagnie ervaren. Het onderzoeksrapport kan je online nalezen.
  >> Hier lees je meer over dit onderzoek.
   
 • Opdat ook andere actoren aan de slag zouden kunnen gaan met de aanpak van Thuiscompagie, werden de ervaringen in Limburg en de onderzoeksbevindingen in een draaiboek gebundeld.
  Dit draaiboek werd voorgesteld tijdens een studiedag in 2014.
  >> Je kan het draaiboek online nalezen.

Onderzoekers

Onze experte over deze thema's is Kristien Nys. Zij is lector in de Odisee-opleiding Gezinswetenschappen en onderzoekster van het Odisee-kenniscentrum Hoger instituut voor Gezinswetenschappen. Daarnaast is zij als praktijkonderzoekster ook verbonden aan de onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek van de KULeuven.

Ook Kathleen Emmery werkt regelmatig mee aan onderzoek over deze thema's.

 

Beeld: “Family” by Spider.Dog (via Creative Commons)

Thema 
Share it now!
Afbeelding 
“Family” by Spider.Dog is licensed under CC BY 2.0
Focus 
Contact 
Kristien Nys

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: kristien.nys@odisee.be
Locatie: Campus HIG, docentenlokaal

Share it now!

© Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen