Afbeelding 
wenende man met marokkaanse muts

Islamitische visies op terminaal ziek zijn en de begeleiding van moslimgezinnen bij het levenseinde

In samenwerking met Vormingscentrum Guislain, te Gent

Gezondheidszorg en welzijnswerk krijgen in toenemende mate te maken met zorgvragen van moslims, ook bij de begeleiding van het levenseinde. Hoe kijkt men vanuit islam naar terminaal ziek zijn, hoe denkt men over de dood en wat zijn de voorschriften voor een passend afscheid van de overledene? Hoe kunnen we de uitingen van rouw van moslims begrijpen? Wat wordt van een hulpverlener verwacht bij het (nakende) overlijden van een moslim, thuis of in een verzorgingsinstelling? Hoe kunnen we de drempel naar palliatieve zorgen voor deze gezinnen verlagen? Wat zegt islam over palliatieve sedatie of euthanasie?

Deze bijscholing richt zich tot medewerkers in de ouderenzorg, in rust- en verzorgingstehuizen en in de thuiszorg, en wil met concrete en praktische tips bijdragen tot een passende en respectvolle begeleiding van moslims bij het levenseinde.

Lesgever: Naziha Maher is islamologe en werkt als projectcoördinator diversiteit bij ‘Kom Op Tegen Kanker’. Vanuit ‘Kom Op Tegen Kanker’ is ze aangesteld als supervisor bij MOPA, Moslims en Palliatieve Ondersteuning.

Datum: dinsdag 20 maart 2018, 13u30 tot 16u30
Plaats: Vormingscentrum Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent
Prijs: 45 euro (20 euro voor Odisee-studenten)
Inschrijven: www.vormingscentrumguislain.be

Afbeelding 
wenende man met marokkaanse muts
Focus 

© Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen