Afbeelding 

De ‘Tree of life’: een krachtige methodiek in de dialoog met mensen en jongeren op de vlucht

Deze opleiding is volzet!

De methodiek ‘Tree of life’ vindt zijn oorsprong in het narratieve gedachtengoed en gebruikt de boom als creatieve metafoor voor het leven. Door ‘de boom van mijn leven’ te tekenen, krijgen mensen de kans om rijke en identiteitsversterkende verhalen te ontwikkelen die geworteld zijn in hun sociale en culturele geschiedenis. Deze oefening nodigt mensen uit om te verhalen over vroeger en nu, over de toekomst, over het leven daar, hier en onderweg. Wat en wie heeft hen gemaakt tot wie ze zijn, wat is belangrijk in hun leven, met wie zijn ze verbonden, ginder en hier? Deze aanpak laat toe om in onze visie op mensen op de vlucht de focus te verleggen van trauma naar verbinding en veerkracht.

In de voormiddag zien we deze methodiek en het narratieve gedachtengoed als postmoderne stroming in een breder kader. In de namiddag maken we concreet kennis met de methodiek van de ‘Tree of Life’ en bij uitbreiding de ‘Forest of Life’. De lesgever begeleidde eerder een groep van twintig studenten die met de methodiek aan de slag gingen op de werkplek. Je krijgt tips voor het gebruik van de methodiek op eerstelijnsniveau. Na de bijscholing kan je zelf van start om de methodiek in te zetten in je werk.

Lesgever: Claire Wiewauters is master in de gezinspedagogiek, psychotherapeut voor kinderen, jongeren en gezinnen. Zij is lector, project- en praktijkbegeleider in de opleiding Gezinswetenschappen van Odisee en onderzoeker bij het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen.

Datum: dinsdag 27 maart 2018, 9u30-16u
Plaats: Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, Schaarbeek
Prijs: 50 euro (25 euro voor Odisee-studenten)

>> Inschrijven op de wachtlijst (de opleiding is volzet)

Beeld: (cc) Taymaz Valley

Afbeelding 
Claire Wiewauters
Contact 
Claire Wiewauters

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: claire.wiewauters@odisee.be
Locatie: campus HIG, lokaal Anemoon

© Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen