Afbeelding 
twee oudere moslima's

Cultuursensitieve ondersteuning van ouderen uit de migratie

Ouderen van vreemde origine die nood hebben aan zorg en ondersteuning, vinden moeilijk de weg naar de thuiszorg. Tegelijk hebben verzorgenden, leidinggevenden en andere medewerkers van thuiszorgorganisaties nood aan meer inzichten en vaardigheden voor een meer cultuursensitieve zorg. Hoe kunnen we de brug slaan tussen de beide?

EVA vzw ontwierp een vernieuwend wijkzorgmodel om aan de noden van beide partijen te beantwoorden. Birsen Taspinar werkte voor het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen voor dit project een opleiding uit voor medewerkers van thuiszorgorganisaties in Brussel. Hoe kunnen zij een kwaliteitsvolle zorgverlening bieden aan ouderen uit de migratie? Welke goede voorbeelden kunnen hen inspireren?

Natuurlijk is deze opleiding ook relevant voor thuiszorgdiensten in andere regio’s en voor andere zorginstellingen voor ouderen. Via deze bijscholing kunnen leidinggevenden en stafmedewerkers hiermee kennismaken en nadenken hoe zij cultuursensitiever kunnen werken.

Lesgever: Birsen Taspinar is psychologe en systeemtherapeute, en auteur van het boek ‘Moeders van de stilte’, een ontdekkingsreis door de wereld van drie Turks-Belgische vrouwen (WPG, 2013).

Data: nog onder voorbehoud
Plaats: Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, Schaarbeek
Prijs: 100 euro voor de beide dagen (broodjeslunch en syllabus inbegrepen); studenten betalen 50 euro.

 

Afbeelding 
twee oudere moslima's
Focus 

© Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen